To ciasto, które Was zniewoli smakiem i delikatnością. Torta Caprese została zrobiona z mąki migdałowej.
Czekoladowo-migdałowe ciasto zrobione specjalnie dla naszego przyjaciela Rafała, który nie może jeść potraw zawierających gluten (to, że osobisty mąż szefowej kuchni nie może jeść cukru zostało zupełnie pominięte! >>pffff – foch!<< więc to pyszne ciasto zostało udekorowane cukrem pudrem!!!). Nie mniej jednak jeśli nie posypiecie całości tym białym proszkiem lub zastąpicie go innym substytutem (na przykład ksylitolem) to wyjdzie Wam również idealna Torta Caprese dla cukrzyków!
Składniki:
- 180 g mąki migdałowej
- 170 g startej gorzkiej czekolady (im mocniejsza tym bardziej czekoladowy smak)
- 170 g cukru pudru
- 170 g masła
- 80 g żółtek (4 żółtka jajka wielkości L)
- 170 g białek z 4 jaj
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g kakao w proszku
- 10 g bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis:
Masło ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym żółtku do momentu otrzymania jednolitej masy. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, czekoladę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić pianę ze szczyptą soli. Do ubitej masy jajecznej dodawać część suchych składników i część piany. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Przelać do nasmarowanej tortownicy i piec w temperaturze 170 ⁰C przez około 45 minut (do testu „suchego patyczka”). Ostudzić i posypać cukrem pudrem (w wersji dla cukrzyków – ten punkt pominąć!)
Całość przed podaniem można udekorować na przykład truskawkami.
Przepis zaczerpnięty ze strony: glutenfree4sisters.it przepis jest też dostępny w książce Bartka Kieżuna „Italia do zjedzenia”.
Smacznego!
Zapraszamy również po inne ciekawe przepisy na Ciasta i Tarty.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.