Ciecierzyca na ciepło w pomidorach

Ciecierzyca na ciepło w pomidorach, czyli pomysł na szybki lunch w ciągu dnia.

Ta potrawa (ciecierzyca na ciepło w pomidorach) wyszła zupełnie przez przypadek. Szukaliśmy przepisu na sałatkę z ciecierzycą, (kupujemy ją gotową na Starym Kleparzu w Krakowie, może się ją uda w końcu odtworzyć i spisać przepis), a tymczasem wyszło wyśmienite danie lunchowe, które można szybko (20-30minut) i sprawnie samemu przygotować.

Ciecierzyca na ciepło w pomidorach
Ciecierzyca na ciepło w pomidorach

Składniki na danie dla 2 osób:– 400g świeżych pomidorów (ale można zastosować również obrane pomidory w puszce)
– 300g ugotowanej ciecierzycy (zastosowaliśmy odsączoną, gotową z puszki)
– 80g świeżego szpinaku (pamiętacie kto lubił szpinak? jeśli nie to zapraszamy do naszej publikacji TUTAJ)
– 1 średnia cebula pokrojona w piórka
– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 
– 1/2 łyżeczki słodkiej, zmielonej papryki
– 1/2 wędzonej, ostrej, zmielonej papryki

– 1/3 szklanki wody
– 1 łyżka octu z czerwonego wina (my zastosowaliśmy z białego wina i też świetnie smakuje)
– szczypta cukru do złamania smaków
– 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
– sól, pieprz

Ciecierzyca na ciepło w pomidorach
Ciecierzyca na ciepło w pomidorach

Przepis: 

Pokrojoną w piórka cebulę smażymy przez około 5 minut na patelni z rozgrzaną oliwą, dodajemy połowę czosnku, przesmażamy razem. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/3 szklanki wody, łyżkę octu, dodajemy pozostały czosnek oraz obie zmielone, odmierzone papryki. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Sos doprawiamy wg smaku solą, dokładamy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 3-4 minut. Wsypujemy szpinak, mieszamy wszystko, przykrywamy i dusimy jeszcze jakieś 2 minuty, aż do momentu jak szpinak zwiędnie.

Podajemy na ciepło z grzanką (ewentualnie z chlebem lub ryżem albo kaszą jaglaną, kaszą bulgur – do wyboru do koloru, co kto lubi).

Ciecierzyca na ciepło w pomidorach
Ciecierzyca na ciepło w pomidorach

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnięty z portalu Filozofia Smaku Malwina Bareła. 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *