Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów zaskoczyła nas wyglądem. Pierwsze skojarzenie to właśnie impresjonistyczne słoneczniki.
W naszym języku utarł się już slogan: „Słoneczniki Van Gogha”. To seria obrazów namalowanych przez Vincenta van Gogha, zawierająca motyw słoneczników. Powstało ich ogółem 11 z czego: 4 podczas pobytu w Paryżu i 7 w Arles. A nam wczoraj wyszły takie słoneczniki w kuchni! Postimpresjonistyczna tarta! Podobna do dzieł mistrza?
Składniki na masę szpinakowo-jarmużową:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g liści szpinaku baby i jarmużu
- 3 suszone pomidory w zalewie z oleju
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki startego sera grana padano
- 1 szczypta płatków chili
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Wykonanie masy szpinakowo-jarmużowej:
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut. Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Składniki na spód:
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie spodu tarty:
Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia. Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu. Wylewamy na nie masę szpinakowo-jarmużową. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (z funkcją grzania dół-góra). Pieczemy przez 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana.
Podajemy na ciepło.
Zapraszamy po przepisy na Ciasta i Tarty.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.