Tarta tak piękna jak słoneczniki Van Gogha!

Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów

Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów zaskoczyła nas wyglądem. Pierwsze skojarzenie to właśnie impresjonistyczne słoneczniki.

W naszym języku utarł się już slogan: „Słoneczniki Van Gogha”. To seria obrazów namalowanych przez Vincenta van Gogha, zawierająca motyw słoneczników. Powstało ich ogółem 11 z czego: 4 podczas pobytu w Paryżu i 7 w Arles. A nam wczoraj wyszły takie słoneczniki w kuchni! Postimpresjonistyczna tarta! Podobna do dzieł mistrza?

Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów

Składniki na masę szpinakowo-jarmużową:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g liści szpinaku baby i jarmużu
  • 3 suszone pomidory w zalewie z oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera grana padano
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów

Wykonanie masy szpinakowo-jarmużowej:

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut. Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów

Składniki na spód:

  • 1 batat
  • 1 łyżka oliwy
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów
Tarta szpinakowo-jarmużowa na spodzie z batatów

Wykonanie spodu tarty:

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia. Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu. Wylewamy na nie masę szpinakowo-jarmużową. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (z funkcją grzania dół-góra). Pieczemy przez 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana.

Podajemy na ciepło.

Zapraszamy po przepisy na Ciasta i Tarty.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *