Rosół pomidorowy czyli jak zrobić rosół w inny sposób

Rosół pomidorowy

Rosół pomidorowy to nie zupa pomidorowa na rosole „z wczoraj” to smakowy bulion w którym znaczącą rolę odgrywają nuty gotowanych w wywarze warzywnym pomidory.

Jedliście kiedyś rosół pomidorowy? R.E.W.E.L.A.C.J.A smakowa! Znaleźliśmy ten przepis w książce „Nowe Rozkoszne” Michała Korkosza i zrobiliśmy. Wyszło naprawdę epickie danie!

Rosół pomidorowy
Rosół pomidorowy

Składniki:

  • 900 g pomidorów, przeciętych w poprzek na pół
  • drobna sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy (60 ml) + 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 biała cebula, obrana i przecięta na pół
  • 1 mały por bez ciemnozielonych części, przecięty wzdłuż na pół
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1 seler (170 g), nieobrany, ale wyszorowany
  • 2 średnie marchewki, nieobrane, ale umyte
  • 2 średnie korzenie pietruszki lub 1 średni pasternak, nieobrane i umyte
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 3-4 gałązki ziół, np. liście selera, natka pietruszki lub majeranek

Przepis:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przekroić pomidory na połówki. Rozłożyć pomidory na blaszce przeciętą stroną do góry. Doprawić solą i pieprzem. Skropić pomidory oliwą i piec przez 20-25 minut, aż zrobią się miękkie i skarmelizowane na brzegach. Przełożyć pomidory do dwóch misek i odstawić na bok. Do innego naczynia zlać z blachy powstały podczas pieczenia pomidorów sok.

Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na średnim ogniu. Smażyć na niej cebulę oraz pora, ułożone przeciętą stroną do dołu przez około 2 minut, aż się zrumienią i skarmelizują. Zdjąć je z patelni szczypcami lub łopatką i odłożyć na bok.

Rozgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać pozostały tłuszcz i liście laurowe, goździki, pieprz i ziele angielskie. Smażyć około 1 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać seler, marchewki, pietruszki, czosnek, mieszankę ziół, połowę pieczonych pomidorów, uprażoną cebulę oraz por. Dolać 6 szklanek (1,5l) wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć nieco płomień i gotować bez przykrycia przez 2 godziny, aż warzywa będą miękkie i prawie się rozpadną. Doprawić wszystko solą do smaku.

Gdy bulion przestygnie, przecedzić go przez gęste sitko do dużej miski. Zrobić samemu makaron lub ugotować kupiony, ewentualnie zrobić lane ciasto(nasza wersja).

Rosół pomidorowy
Rosół pomidorowy

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnięty z książki „Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują.” Michał Korkosz. Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o. 2023

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *