Tym razem na warsztat poszły placki z cukinii. Robimy je od bardzo dawna, ale do tej pory prym wiódł dip jogurtowo-czosnkowy a tymczasem powstał nowy: serowo-jogurtowo-limonkowy a do ozdoby posłużyły jadalne kwiaty cukinii!
Placki z cukinii. Taki substytut placków ziemniaczanych. Trochę delikatniejsze w smaku, ale dzięki ostrej papryczce, za sprawą czosnku i cebuli oraz dużej ilości koperku bardziej wyraziste smakowo niż placki ziemniaczane. Można podawać z gęstym jogurtem. Można jeść na zimno, na ciepło. Hulaj duszo piekła nie ma!
Składniki:
- 4 młode cukinie – najlepiej bez pestek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka czerwona ostra
- 2 pęczki koperku
- 3 jajka
- mąka pszenna (ilość wg uznania, powoduje, że konsystencja jest gęstsza)
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
Przepis:
Cukinię zetrzeć na cienkie paseczki lub zblendować (raczej nie na tak jak pulpę na placki ziemniaczane). Posolić 2-3 łyżeczkami soli i zostawić na 2 godziny. Odcisnąć. Przelać wodą i ponownie odcisnąć. Do odciśniętej cukinii dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę ostrą papryczkę chili, pokrojony drobno koperek, następnie dodać jajka, mąkę i wszystko wymieszać.
Nakładać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu położyć na papier, żeby odsączyć tłuszcz.
Przepis na dip limonkowy:
- 200g serka koziego
- 2-3 łyżek gęstego jogurtu
- skórka starta z 2 limonek
Cukinia po starciu na cienkie paski:
Po dodaniu koperku, przypraw, papryczki, jajek:
Smażenie na patelni oraz prezentacja w innej wersji dodatków:
Więcj przepisów z udziałem cukinii i kwiatów cukinii znajdziecie klikając TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie