Pasta z awokado oraz bobu kusi kremową teksturą i chrupkimi grzankami.
Pasta z awokado oraz bobu podawana z grzankami. Najtrudniejsze i najnudniejsze w obieraniu bobu jest samo obieranie bobu. A to się wysmyknie i spadnie na podłogę, to znów zjemy kilka ziarenek, a to skórka nie zejdzie. Z drugiej strony jak się go już obierze to jakoś tak lepiej smakuje. Ważne, żeby go nie zjeść zaraz po ugotowaniu – to już jest połowa sukcesu. Druga połowa to dodatkowe składniki i uzupełnienie smaków. Bób lubi towarzystwo pikantne, kwaskowe i orzeźwiające. Tym razem dodajemy awokado, cytrynę, oliwę i cebulkę! Miksujemy i gotowe! No i oczywiście chrupiące grzanki!
Składniki:
- 250g bobu gotowanego i obranego
- 1 duże, dojrzałe i miękkie awokado (około 190g)
- 1 cytryna (skórka obrana w długie paski + 1.5 łyżki soku)
- 60ml oliwy z oliwek
- sól
Przepis:
Bób ugotować według własnego uznania. TUTAJ daliśmy już kilka wskazówek jak to robić. Według oryginalnego przepisu należy go tylko blanszować przez około 2 minuty we wrzątku a potem szybko ostudzić w lodowatej wodzie albo w wodzie z lodem. Dzięki temu utrzyma piękną zieleń.
Odkładamy około 20-30 ziaren do dekoracji. Resztę miksujemy razem z awokado, sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli w blenderze na gładką pastę.
Na małej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy, smażymy cebulkę wraz z pokrojonym szczypiorkiem do zeszklenia a następnie dokładamy paski cytryny i smażymy jeszcze przez około 1 minutę.
Zmiksowany bób rozsmarowujem na talerzu, nakładamy ugotowane ziarna bobu na wierzch i polewamy całość oliwą z cebulką. Można podawać na chrupiących grzankachz białego pieczywa.
Przygotowaną w ten sposób pastę można przechowywać do 2 dni w lodówce.
Inne przepisy z wykorzystaniem bobu znajdziecie na naszej stronie w sekcji: Na skróty/Bób. Zapraszamy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie