Nie ukrywamy iż inspirują nas różne potrawy i różni autorzy. Zakupiwszy Air Fryer Philips postanowiliśmy poszukać przepisu na łososia. Łosoś pieczony w Air Fryer jest delikatny, soczysty i nie trzeba do pieczenia używać tłuszczu. Zresztą sama ryba ma już sporo tłuszczu w sobie.
Kompozycja w której główną rolę gra łosoś pieczony w tak zwanej frytkownicy beztłuszczowej przekonała nas tym bardziej, że w daniu znalazł się uwielbiany przez nas zielony groszek oraz rześkie smaki cytrynowe. Przejdźmy więc „do rzeczy” jak powiadał znajomy bagażowy na lotnisku, czyli wprost do przepisu.
Składniki (dla 3 osób):
- 1 kawałek świeżego łososia (500g, podzielony na 6 mniejszych części)
- 400g zielonego groszku (zastosowaliśmy mrożony i ugotowany na parze)
- 200g ryżu jaśminowy
- sok z 1 limonki (w oryginalnym przepisie jest sugestia na 2 limonki, nam wystarczyła w zupełności jedna)
- garść świeżych liści kolendry
- łyżeczka zielonego pieprzu, łyżeczka czerwonego pieprzu – rozgniecione w moździerzu
- sól
- gałązka rozmarynu
Przepis:
Ugotować ryż i groszek (groszek gotujemy na parze). Gorący ryż przełożyć do miski, dodać do niego sok z limonek, ugotowany groszek, grubo posiekane listki kolendry, zielony pieprz i sól, wymieszać wszystko razem.
W tym czasie w koszyku Air Fryer’a, wyłożonym papierem do pieczenia (mniej mycia będzie), ułożyć kawałki ryby. Piec przez około 14 minut w temperaturze 160 stopni C.
Limonkowy ryż z groszkiem podzielić na porcje, na ryżu ułożyć kawałki łososia. Całość posypać drobno posiekanymi listkami rozmarynu i rozgniecionym w moździerzu czerwonym pieprzem .
Więcej przepisów na Ryby i owoce morza znajdziecie klikając TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Danie zrobiliśmy zainspirowanie przepisem na blogu Facet i Kuchnia. Oryginalny przepis znajdziecie klikając TUTAJ.