Wyśmienity makaron linguine al nero di seppia z kalmarami na białym winie
Co jakiś czas wracamy do naszych ulubionych owoców morza. Kupowane u pewnego dostawcy są zawsze źródłem rozkoszy dla podniebienia. Tym razem przygotowaliśmy makaron linguine al nero di seppia czyli kalmary z czarnym makaronem linguine. Przepis jest prosty i jednocześnie wystarczający, zresztą jak większość włoskich przepisów na dobre jedzenie. Delikatny, czarny makaron, pomidorki, pikantny sos pachnący czosnkiem i oliwą, wspomagany aromatem białego wina. Bonissima!
Składniki:
– 16 obranych i wyczyszczonych kalmarów
– garść pomidorków koktajlowych
– 1/2 średniej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki wytrawnego dobrego wina (około 125ml)
– oliwa z oliwek (do smażenia i polania gotowego makaronu na talerzach)
– natka pietruszki
– suszona papryczka chilli lub surowa
– sól, pieprz
Przepis:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną drobno cebulkę do zeszklenia, dodajemy 2 ząbki czosnku (można pokroić na mniejsze kawałki), następnie wrzucamy kalmary pocięte w drobne paseczki i smażymy do momentu aż się poskręcają. Wrzucamy pomidorki koktajlowe poprzecinane na połówki. Dolewamy białego wytrawnego wina. Czekamy aż całość powstałego sosu zredukuje się w wyniku mocnego podgrzewania. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dorzucamy szczyptę suszonej papryczki chili lub pokrojoną w drobną kosteczkę świeżą papryczkę chili (lepiej wypróbować jak bardzo jest ostra i czy trzeba wrzucić całą czy wystarczy część).
W tak zwanym międzyczasie gotujemy przez 2 minuty makaron linguine al nero di seppia. Po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy makaron do kalmarów, mieszamy i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
My zastosowaliśmy taki makaron:
Gotowe! Można nakładać na talerze. Warto polać całość oliwą, danie uzyskuje dzięki temu bardziej aksamitny smak.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie