Linguine al nero di seppia z kalmarami na białym winie

Makaron linguine al nero di seppia

Wyśmienity makaron linguine al nero di seppia z kalmarami na białym winie

Co jakiś czas wracamy do naszych ulubionych owoców morza. Kupowane u pewnego dostawcy są zawsze źródłem rozkoszy dla podniebienia. Tym razem przygotowaliśmy makaron linguine al nero di seppia czyli kalmary z czarnym makaronem linguine. Przepis jest prosty i jednocześnie wystarczający, zresztą jak większość włoskich przepisów na dobre jedzenie. Delikatny, czarny makaron, pomidorki,  pikantny sos pachnący czosnkiem i oliwą, wspomagany aromatem białego wina. Bonissima! 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

Składniki:

– 16 obranych i wyczyszczonych kalmarów

– garść pomidorków koktajlowych

– 1/2  średniej cebuli

– 2 ząbki czosnku

– 1/2 szklanki wytrawnego dobrego wina (około 125ml)

– oliwa z oliwek (do smażenia i polania gotowego makaronu na talerzach)

– natka pietruszki

– suszona papryczka chilli lub surowa 

– sól, pieprz 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

Przepis:

Na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną drobno cebulkę do zeszklenia, dodajemy 2 ząbki czosnku (można pokroić na mniejsze kawałki), następnie wrzucamy kalmary pocięte w drobne paseczki i smażymy do momentu aż się poskręcają. Wrzucamy pomidorki koktajlowe poprzecinane na połówki. Dolewamy białego wytrawnego wina. Czekamy aż całość powstałego sosu zredukuje się w wyniku mocnego podgrzewania. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dorzucamy szczyptę suszonej papryczki chili lub pokrojoną w drobną kosteczkę świeżą papryczkę chili (lepiej wypróbować jak bardzo jest ostra i czy trzeba wrzucić całą czy wystarczy część). 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

W tak zwanym międzyczasie gotujemy przez 2 minuty makaron linguine al nero di seppia. Po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucamy makaron do kalmarów, mieszamy i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

My zastosowaliśmy taki makaron: 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

Gotowe! Można nakładać na talerze. Warto polać całość oliwą, danie uzyskuje dzięki temu bardziej aksamitny smak. 

Makaron linguine al nero di seppia
Makaron linguine al nero di seppia

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *