Kurki duszone w śmietanie podane z koperkiem

Kurki duszone w śmietanie

Polędwica wołowa, kurki duszone w śmietanie z koperkiem i młode ziemniaczki z masłem.

Osiągnęliśmy stan jedzeniowej nirwany, znaleźliśmy mityczny raj smakoszy, kulinarne niebo! Otworzyliśmy „drzwi percepcji” do nowego świata doznań smakowych i doznaliśmy ekstazy związanej z jedzeniem, znaleźliśmy świętego Grala kucharzy. Wyostrzyliśmy kubki smakowe na zupełnie nowe doznania. Zrobiliśmy idealne kurki duszone w śmietanie podane z koperkiem, a do tego smażona wołowina i młode ziemniaczki!

Kurki duszone w śmietanie
Kurki duszone w śmietanie

„Pieprzniki nazywane też kurkami, należące gdzie indziej do grzybów wykwintnych i kosztownych, były w Polsce tak powszechne i tak tanie, że nie ceniono ich zbytnio. Na próżno szukać przepisów na potrawy z kurek w starych książkach kucharskich, chociaż kurki duszone w śmietanie z koperkiem, kurki z jajecznicą czy kurki zapiekane należą do dań z grzybów. Kurki są też doskonałym dodatkiem do mięsa, przede wszystkim do polędwicy wołowej.
Pieprzniki (Cantharellus), czyli kurki, rosną od maja do listopada w lasach liściastych i iglastych. Ze względu na charakterystyczną żółtą lub żółtobrązową barwę łatwo je odróżnić od innych grzybów.”
(„Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej” – Marek Łebkowski)

Kurki duszone w śmietanie
Kurki duszone w śmietanie

Składniki:

  • 800g kurek (tyle jest w oryginalnym przepisie u nas było 300g i też wyszło pyszne!)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki (oryginalnie jest w przepisie, my nie dodawaliśmy)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przepis:
Kurki dokładnie wypłukać, zmieniając kilkakrotnie wodę, grzyby przebrać, zostawić tylko dobre i dorodne okazy. Odciąć zapiaszczone końce trzonków i ewentualnie oskrobać trzonki. Duże kurki przekroić na pół. Cebulę obrać, opłukać, posiekać a następnie przesmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć całość, aż woda odparuje.
Do grzybów wlać 200 ml wody i dusić je przez 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów i dusić wszystko mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojony koperek a sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i smażoną wołowiną.

Kurki duszone w śmietanie
Kurki duszone w śmietanie

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *