Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Marynowane w oliwie kuleczki sera mozzarella (można popróbować z większą mozzarellą pokrojoną w kosteczkę) z dodatkiem świeżego czosnku, startą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku oraz szczyptą estragonu. Można podawać z czarnymi oliwkami (tu bez pestek), uzupełniają całość dodając lekko słony posmak. 

Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie
Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Idealnie pasuje do tego białe pieczywo, którym można pyszne pozostałości nabrać z talerza jak to czynią Włosi czy Hiszpanie…

Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie
Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Składniki:

  • 2 opakowania mini mozzarelli 
  • 150ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • skórka starta z umytej cytryny
  • 2 liście laurowe
Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie
Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Przepis: 

Oliwę mieszamy z czosnkiem, tymiankiem, estragonem, liśćmi laurowymi i skórką z cytryny. Do szklanego naczynia/słoika wkładamy kulki mozzarelli i wlewamy przygotowaną zalewę. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 

Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie
Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie

Zapraszamy po inne przystawki i przekąski na naszą stronę TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *