Kuleczki sera mozzarella marynowane w oliwie
Marynowane w oliwie kuleczki sera mozzarella (można popróbować z większą mozzarellą pokrojoną w kosteczkę) z dodatkiem świeżego czosnku, startą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku oraz szczyptą estragonu. Można podawać z czarnymi oliwkami (tu bez pestek), uzupełniają całość dodając lekko słony posmak.
Idealnie pasuje do tego białe pieczywo, którym można pyszne pozostałości nabrać z talerza jak to czynią Włosi czy Hiszpanie…
Składniki:
- 2 opakowania mini mozzarelli
- 150ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- skórka starta z umytej cytryny
- 2 liście laurowe
Przepis:
Oliwę mieszamy z czosnkiem, tymiankiem, estragonem, liśćmi laurowymi i skórką z cytryny. Do szklanego naczynia/słoika wkładamy kulki mozzarelli i wlewamy przygotowaną zalewę. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Zapraszamy po inne przystawki i przekąski na naszą stronę TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie