Kremowa pasta z awokado podana na grzance

Kremowa pasta z awokado podana na grzance

Pasta z awokado to nie wszystko co powoduje idealny efekt smakowy na tej grzance. Nie zapominajmy o salsie z pomidorków koktajlowych. Oba składniki podane razem komponują się wyśmienicie.

Plan na śniadanie był zgoła inny. Miały być grzanki z awokado i jajkiem sadzonym, gdy tymczasem w ręce wpadł nam wspaniale wyglądający przepis Ottolenghiego z jego książki „Prosto”. Powstała gładka, kremowa i delikatna pasta z awokado w towarzystwie pomidorowej salsy. Na szczęście prawie wszystkie składniki (brakło nam świeżego estragonu) z oryginalnego przepisu były pod ręką, więc powstało idealne, niedzielne śniadanie, które polecamy wszystkim!

Pasta z awokado podana na grzance
Pasta z awokado podana na grzance

Składniki na 3 duże porcje śniadaniowe:

  • 2 bardzo dojrzałe, miękkie awokado o temperaturze pokojowej
  • 30g masła, miękkiego, również w temperaturze pokojowej
  • 2 limonki, z których uzyskujemy: 1 łyżkę drobno otartej skórki oraz 1½ łyżki soku wyciśniętego z owoców
  • pół natki świeżego koperku, grubo posiekanego
  • 250g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżeczki kaparów, drobno posiekanych
  • 2 łyżki oliwy do pasty i trochę do polania grzanek
  • 4-6 kromek chleba
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
  • 1/4 łyżeczki nasion kminku, uprażonych na patelni i zmiażdżonych lub zblendowanych
  • sól i czarny pieprz
Pasta z awokado podana na grzance
Pasta z awokado podana na grzance

Przepis:

Gładkie, kremowe i delikatne w smaku awokado powstanie po dodaniu śmietankowego masła. Żeby nie było „mdło” – chociaż skórka i sok z limonki zapewnią urozmaicenie ważna jest salsa, która nada potrawie świeży, zdecydowany i zrównoważony smak.

Awokado musi miękkie, zielone i dojrzałe, a masło bardzo miękkie, by idealnie się połączyły. Najlepiej jak oba składniki mają temperaturę pokojową przed połączeniem.

Wyciągnąć łyżką miąższ awokado. Włożyć go wraz z masłem do małego naczynia malaksera, dodać połowę startej wcześniej skórki i sok z limonki, 2 łyżki oliwy (opcjonalnie, u nas nie była konieczna) oraz pół łyżeczki soli. Zmiksować wszystko na gładko, na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej zielonej masy. Przełożyć do małej miski i dodać dwie trzecie ziół (w oryginalnym przepisie był jeszcze estragon) oraz pokrojony koperek. Wymieszać wszystko a następnie wstawić na 10 minut do lodówki.

Przygotować salsę: pokroić pomidorki w ćwiartki, zmieszaj pomidory, kapary, resztę startej skórki i soku z limonki oraz sporą ilość pieprzu. Odstawić na bok do czasu podania.

Opiec kromki chleba (można w tosterze, na patelni z dodatkiem oliwy) a następnie natrzeć po jednej stronie przeciętym ząbkiem czosnku. Odłożyć do przestygnięcia, a potem posmarować tosty pastą z awokado i nałóż salsę. Posypać kminem i pozostałymi ziołami. Oprószyć pieprzem, skropić oliwą i podawać.

Kremowa pasta z awokado podana na grzance
Kremowa pasta z awokado podana na grzance

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Inne pomysły na pasty i smarowidła znajdziecie klikając na naszej stronie w Przepisy/Pasty, smarowidła, dodatki.

Przepis zaczerpnięty z książki Yotam Ottolenghi „Prosto” Wydawnictwo FILO, Warszawa 2018.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *