Grzanki z mątwą – pane abbrustolito con seppie

Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą

Grillowana mątwa wspaniale wygląda i smakuje podana z grzanką oraz kilkoma dodatkami. Grzanki z mątwą są po prostu pyszne!

Kuchnia śródziemnomorska od zawsze fascynowała nas kolorami, nieskomplikowanymi przepisami, zdrowymi składnikami, cudownymi smakami oraz dostępnymi niemal wszędzie rybami, owocami morza, oliwą, pomidorami i makaronem, przede wszystkim jednak winem, które od zawsze stanowi zarówno składnik samych dań a także jest napojem poprawiającym smaki podawanych potraw. Przed Państwem grzanki z mątwą w całej swej okazałości! A gdzie kupić takie mątwy? My zaopatrujemy się w Sklepie Rybnym DORADA na Starym Kleparzu. Polecamy!

Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą

Danie jest proste, smaczne i zdrowe. Chrupiące grzanki, miękkie i słodkie pomidorki koktajlowe, odrobina pikanterii płynąca z papryczek chilli oraz delikatne, grillowane sepie (nazywane też mątwami). Bonissimo! 

Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą

Składniki:

  • 4-5 świeżych mątw, które po umyciu kroimy w kwadraty mniej więcej 3 cm długości
  • 8-10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w talarki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego chilli (zależy kto jak bardzo pikantne potrawy)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, pokrojona pietruszka
Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą

Na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy mątwy i smażymy po kilka sekund na każdej stronie. Dodajemy cebulę, czosnek, chilli i pomidorki. Po kilku minutach dolewamy wino i mieszjąc czekamy, żeby wywar się zredukował. Solimy, pieprzymy, posypujemy pietruszką. Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę, kładziemy kromki chleba. Opiekamy z obu stron do uzyskania złotego/brązowego koloru. 

Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą

Grzanki układamy na talerzu i nakładamy gorące mątwy. Podajemy natychmiast jeszcze ciepłe. 

Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie - grzanki z mątwą
Pene abbrustolito con seppie – grzanki z mątwą

Eksperci z winoman.pl proponują do wykorzystania wino białe wytrawne Verum Gewürztraminer & Sauvignon Blanc – zapachy idące w aromaty kwiatowe z nutą owoców egzotycznych, mineralne i delikatnie pikantne. Doskonale nadaje się do grillowanych ryb, białych mięs i makaronów. Rekomendowane wino możecie znaleźć tu

Ewentualnie można próbować na przykład takie wino z RPA: Stanford Hills Sauvignon Blanc

Inne przepisy na Ryby i Owoce morza znajdują się na naszej stronie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *