Zapraszamy po przepis na wyśmienite bezy z kardamonem. Dzięki temu składnikowi uzyskują niebiański smak i zapach. Próbujcie!
Jeśli chcecie sobie spektakularnie osłodzić życie to proponujemy zróbcie to z klasą! Zróbcie bezy z kardamonem, dodając do nich pokruszoną czekoladę i posypując pistacjami. Osiągnięcie najwyższy poziom szczęścia związanego z rozkoszami podniebienia, ale również poczujecie rozkosz związaną z powstałymi zapachami.
Składniki:
- białka z 2 dużych jaj o temperaturze pokojowej
- szczypta drobno zmielonej soli morskiej
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 75 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej nożem
- 75 g drobno posiekanych pistacji
Przepis:
W misce ubić białko ze szczyptą soli tak, żeby otrzymać gęstą pianę. Dosypać drobno zmielony cukier małymi porcjami i ubijać, aż masa będzie sztywna i lśniąca.
Wmieszać łyżką skrobię kukurydzianą, ocet i kardamon (u nas suchy kardamon został obrany ze skórki i utłuczony na drobny pyłek w moździerzu), a następnie bardzo delikatnie dodać pokruszoną czekoladę oraz większość pokrojonych drobno pistacji.
Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i nałożyć na nią łyżką kopczyki bezowej piany o średnicy 4-5 cm. Posypać bezy pozostałymi pistacjami.
Rozgrzać piekarnik do 120°C. Wstawić bezy do piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C, suszyć przez około 2h w zależności od wielkości bez.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Szukajcie innych przepisów na ciastka, słodkości, ciasteczka i tarty TUTAJ.
Nasze wykonanie zainspirowane zostało przepisem z książki pod tytułem: „Przy moim stole. Świętowanie codzienności” Nigella Lawson, Wydawnictwo FILO, Warszawa 2018.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.