Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami

bezy z kardamonem

Zapraszamy po przepis na wyśmienite bezy z kardamonem. Dzięki temu składnikowi uzyskują niebiański smak i zapach. Próbujcie!

Jeśli chcecie sobie spektakularnie osłodzić życie to proponujemy zróbcie to z klasą! Zróbcie bezy z kardamonem, dodając do nich pokruszoną czekoladę i posypując pistacjami. Osiągnięcie najwyższy poziom szczęścia związanego z rozkoszami podniebienia, ale również poczujecie rozkosz związaną z powstałymi zapachami.

Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami
Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami

Składniki:

  • białka z 2 dużych jaj o temperaturze pokojowej
  • szczypta drobno zmielonej soli morskiej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej nożem
  • 75 g drobno posiekanych pistacji
Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami
Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami

Przepis:

W misce ubić białko ze szczyptą soli tak, żeby otrzymać gęstą pianę. Dosypać drobno zmielony cukier małymi porcjami i ubijać, aż masa będzie sztywna i lśniąca.

Wmieszać łyżką skrobię kukurydzianą, ocet i kardamon (u nas suchy kardamon został obrany ze skórki i utłuczony na drobny pyłek w moździerzu), a następnie bardzo delikatnie dodać pokruszoną czekoladę oraz większość pokrojonych drobno pistacji.

Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i nałożyć na nią łyżką kopczyki bezowej piany o średnicy 4-5 cm. Posypać bezy pozostałymi pistacjami.

Rozgrzać piekarnik do 120°C. Wstawić bezy do piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C, suszyć przez około 2h w zależności od wielkości bez.

Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami
Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Szukajcie innych przepisów na ciastka, słodkości, ciasteczka i tarty TUTAJ.

Nasze wykonanie zainspirowane zostało przepisem z książki pod tytułem: „Przy moim stole. Świętowanie codzienności” Nigella Lawson, Wydawnictwo FILO, Warszawa 2018.

Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami
Bezy z kardamonem, czekoladą i pistacjami

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *